Algemeen

Emotie verwerken is als en scheet laten

By 18 februari 2020 No Comments

Vandaag vroeg een opdrachtgever mij welke podcast mij geraakt heeft. Mijn antwoord is de podcast van #Eindbazen met Jan Geurtz over liefde, relaties, verlichting en verslavingen (https://www.youtube.com/watch?v=BCPeYZB8KSA). Hierin geeft Jan aan dat het verwerken van emoties metaforisch te vergelijken is met het laten van een scheet.

Een scheet laten in een kleine ruimte blijft lang stinken. Een negatieve gedachte of emotie omarmen en/of daar lang bij stil blijven staan betekent dat je jezelf steeds weer herinnert aan deze emotie of gedachte. Zo blijft het in je brein hangen en reageert je lijf met het aanmaken van stresshormonen. Ons lijf is vanuit de oertijd geprogrammeerd om fouten te vermijden,ook wel de negativity bias genoemd. Een negatieve gedachte helpt om bedreigingen te herkennen, wat overleven makkelijker maakt. Daarnaast zijn we gewend om negatieve gevoelens en/of pijn te vermijden, meestal doen we dat door te onderdrukken. Dat geeft het effect van niet mogen denken aan de welbekende “roze dansende olifant”. Door te onderdrukken blijft het terugkomen.

Geeft niets, mag best..

Het mantra van Jan Geurtz om dit te omzeilen is “Geeft niets, mag best”. Door dit te denken geef je de negatieve gedachte of emotie de ruimte en kan je gemakkelijker relativeren. Dit is als een scheet laten op een bergtop. Je merkt dat je een scheet laat, maar de omgeving is zo mooi en er waait zoveel langs je heen dat je je eigen scheet niets eens kan ruiken. Het loslaten van negatieve gedachten en emoties is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Toch heb je hier wel degelijk invloed op! Vanuit de wetenschap van de positieve psychologie en principes als Mindfulness, ACT, NLP en nog een veelheid aan ander onderzoek weten we dat aandacht richten, aanvaarden van wat er is en herformuleren hele goede methodes zijn om een andere reactie van je lijf terug te krijgen. Je maakt dan meer gelukshormonen aan die remmend werken op je stresshormonen en zorgen dat je je ook goed kan voelen tijdens een emotioneel beladen ervaring.

Je hebt meer invloed dan je denkt..

Bateson geeft in zijn model van logische niveau’s al aan dat onze overtuigingen (gedachten die we geloven) altijd invloed hebben op hoe we reageren. Dat is dan ook de reden dat ik hier in coaching (net als vele andere coaches) veelvuldig gebruik van maak. Onbewuste gedachten bewust proberen te maken of om het in de metafoor van Jan Geurtz te houden ongemerkte scheten opmerken geeft je de mogelijkheid om te kiezen waar je die scheet laat. Stilletjes in (het liefst je eigen) een kleine ruimte in de hoop dat het onopgemerkt blijft of openlijk (eventueel op een bergtop). Het maakt dus nogal een verschil hoe je hier over denkt.

Ik laat regelmatig scheten en ben dol op bergtoppen! Dus als je een stukje samen op wil lopen il ik het er graag met je over hebben. Dat is voor mij de basis van (leefstijl)coaching.