Algemeen

Coronastress; een schijnbare tegenstelling tussen fight or flight

By 23 maart 2020 No Comments

Er lijkt een tweestrijd gaande rondom Corona en de maatregelen die genomen worden. Sommige mensen slaan de richtlijnen van het RIVM schijnbaar in de wind en anderen willen het liefst naar een volledige lock-down van heel Nederland. Maar verschillen deze mensen wel zoveel van elkaar als het lijkt? Beide vormen van gedrag zijn namelijk uit te leggen als een vorm van Coronastress.

Even uitgaande dat Coronastress zich net zo gedraagt als “gewone” stress betekent dit dat alle veranderingen in het dagelijkse leven, alle informatie en aandacht onze frontale cortex mogelijk wat overbelast. Het gevolg hiervan is dat we de remming op ons emotionele systeem wat minder wordt. Onze “oude” systemen nemen het dan een beetje over en die redeneren vooral vanuit een vecht- of vluchtmodus (de bekende fight or flight respons).

De vechtmodus kenmerkt zich in dit geval bij sommigen in gedrag dat lijkt op ontkenning van het gevaar dat Corona met zich meebrengt. Je eigen weg kiezen en geen rekening houden met de richtlijnen. Dit zie ik terug in de massa mensen die toch dicht bij elkaar komen in een openbare ruimte zoals de pier van Scheveningen, het Amsterdamse bos en een aantal andere plekken. Ongetwijfeld hebben een groot aantal mensen hiervan ook meegedaan met de actie om te klappen voor de zorg en vinden ze Corona wel echt een risico dat serieus genomen moet worden. Hun gedrag strookt dan alleen niet met wat ze vinden.

De vluchtmodus kenmerkt zich door het tegendeel hiervan. Het terugtrekken en in volledige afzondering gaan leven. De oproep aan een ieder om vooral binnen te blijven en alleen buiten te komen voor het hoog nodige. Het pleiten voor een totale lock-down en het zwaaien met statistieken die het verloop van de epidemie vergelijken met die in Italië zijn hier voorbeelden van. Ook dit is niet in lijn met wat de deskundigen ons vertellen.

De grote lijn in dit verhaal is dat de stress rondom Corona ervoor zorgt dat het land wel in deze twee kampen is verdeeld. De stress zorgt dan eerder voor een tegelstelling in de samenleving dan dat we “elkaar vinden over meningsverschillen en tegenstellingen heen” zoals Rutte dat zo mooi zei. Dat komt dus vooral omdat onze frontale cortex overbelast is geraakt. Gelukkig zijn en manieren om dit een beetje recht te zetten en het advies van Rutte om “ons gezonde verstand te gebruiken” weer een kans krijgt. Want… we moeten dit met 17 miljoen mensen doen aldus de premier.

Hoe herstellen we dan die gezonde balans tussen vechten en vluchten en wat helpt dan om “ons gezonde verstand” te gebruiken? Daar zijn verschillende manieren voor, maar het belangrijkste is dat je zorgt voor een vorm van ontspanning. Het juist NIET opzoeken van alle informatie over de ontwikkelingen, maar dat bewust beperken tot 1 of 2 keer per dag. Ook een wandeling (uiteraard alléén en op ruime afstand van eventuele mensen om je heen) kan helpen om wat rust in je lijf te krijgen, maar dat kan ook door tijd te nemen om een boek te lezen, muziek te maken of te luisteren.

Extra aandacht geven aan de mensen in je gezin door bijvoorbeeld tijdens het eten de tafel extra mooi aan te kleden en bewust iets lekkers en gezonds op tafel te zetten zorgt voor verbinding. Kortom het gaat om bewust momentjes creëren om even stil te staan, bij jezelf te komen en te ontladen van alle indrukken die er op je af komen. Blijf daarnaast vooral verbinding zoeken met dierbaren, ook al is dat even op afstand.

Blijf gezond en volg alsjeblieft de richtlijnen van het RIVM nauwgezet op! Daar komt onze expertise in deze situatie bijeen.