Algemeen

Vitamine V: de Quickfix voor een gezond en gelukkig leven

By 2 juli 2018 No Comments

Ik lees en hoor de laatste tijd regelmatig over de onderwerpen gezondheid en geluk. Logisch natuurlijk dat dat mijn aandacht trekt, want daar ligt mijn interesse en expertise. Eerder heb ik al wat geschreven over burn-out en (werk)geluk. Dat riep bij mij dus de vraag op waar de quickfix ligt, als die tenminste bestaat. In het laatste boek dat ik las, Presence van Peter Senge, wordt een mooi voorbeeld gegeven van hoe een quickfix werkt en wat de gevolgen zijn. Het hele boek gaat eigenlijk over de vraag of en hoe we het hier en nu als wijsheid kunnen gebruiken.

Hierbij wordt uitgegaan van een “gehele wereld”, dat wil zeggen dat alles met elkaar is verbonden. Er wordt verwezen naar diverse onderzoeken die gedaan zijn naar bijvoorbeeld het splijten van atomen. We hebben lange tijd geleefd in de veronderstelling dat atomen het kleinste deeltje is dat er bestaat, maar nu blijkt dat er toch een subatomaire wereld is en dat er “electronenwolken” zijn die samenwerken. Dat maakt dat we de wetenschap, die geneigd is om alles te reduceren tot losse componenten, wellicht in een ander licht moeten bekijken. Is het wel zo dat we de waarheid kennen door de losse onderdelen te bestuderen of zit de waarheid (als er al 1 waarheid bestaat) in het geheel der dingen. Dit dwaalt misschien een beetje af van het onderwerp een gezond en gelukkig leven en wordt een beetje filosofisch verhaal, maar hoe vaak zijn we niet geneigd om een deeloplossing te zoeken voor ons geluk en onze gezondheid?

Zo leerde ik bijvoorbeeld tijdens mijn opleiding fysiotherapie dat we ICIDH (International Classification of Impairments, Dysabilities and Handicaps) moesten gebruiken. Een systeem dat onderscheidt maakt tussen stoornissen, beperkingen en handicaps. Dit systeem is ontstaan om het voor de behandelaar makkelijker te maken om te duiden waar hij mee bezig is en om het handelen controleerbaar te maken (als onderdeel van het kwaliteitssysteem). Gelukkig is dat systeem inmiddels vervangen door de ICF (International Classification of Function) dat uitgaat van de mogelijkheden tot functioneren van het lichaam. Een stap in de richting van denken in het “geheel”.

De vraag is daarbij wat mij betreft nog steeds wat dat goede functioneren van het lichaam dan oplevert en bijdraagt aan je geluk en totale gezondheid.  Dat is immers meer dan alleen fysiek welbevinden hebben we van Machteld Huber (grondlegger van de positieve gezondheid) geleerd. Moeten we niet meer gaan kijken naar een breder perspectief op gezondheid? Natuurlijk weten we allemaal dat we lichaam en geest (meestal bedoelen we hier de hersenen mee) niet kunnen scheiden, maar hoe zit dat dan met onze drijfveren? Is dat los te zien van onze gezondheid en geluk? Ik denk het niet. Dat maakt dat er misschien wel geen quickfix bestaat om gezond en gelukkig te worden of te zijn. Of moeten we deze dan in het geheel zoeken? En hoe kun je dan het geheel ervaren of aandacht geven? Misschien zit de oplossing wel in rust!

Zoals het effect van een training bijvoorbeeld wordt bepaald door de mate van herstel, zo is dat misschien ook wel met onze gezondheid en ons geluk. Misschien hebben we pas een goede gezondheid als we de rust hebben in ons lijf én in ons hoofd om te ervaren wat ons werkelijk gelukkig maakt. De stilte in jezelf opzoeken om zo te kunnen ontdekken wat er in jou speelt en waar het echt om draait volgens jou. Een mooie invulling van de vakantie lijkt me.

Dit ga ik maar eens uitproberen op vakantie! Door stil te zitten en de tijd te nemen om te reflecteren op de afgelopen periode en vooruit te kijken met in mijn achterhoofd wat voor mij belangrijk is in mijn werk en dagelijks leven. Zo wordt vakantie hopelijk echt vitamine V en draagt het bij aan mijn gezondheid en geluk!

Hoe laat jij je vakantie bijdragen aan jouw gezondheid en geluk?